I framtiden ska det inte gå att betala sin bussbiljett med kontanter. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Blekinge

Kontanter portas från bussen

1:18 min

Om ett och ett halvt år ska det inte längre vara möjligt att betala sin bussbiljett kontant. Det är kravet som Blekingetrafiken kommer att ställa på det bussbolag som i framtiden kommer att köra länets bussar.

Enligt trafik- och marknadschef Anna Claesson handlar det bland annat om att göra chaufförernas jobb säkrare då kontanterna försvinner.

Snabb påstigning
Förutom att rånrisken minskar dramatiskt, hoppas Blekingetrafiken också att det i och med kontantstoppet ska gå snabbare för oss att komma på bussen. Inga pengar innebär ju istället månads- och resekort som man snabbt håller upp framför den stora röda knappen.

Redan nu har de påbörjat resan mot en buss utan kontanter genom att lägga på en avgift på 30 kronor för den som vill ladda eller köpa sitt resekort hos chauffören.

Och att göra omställningen stegvis tror Anna Claesson är viktigt.

– Att vi gör förändringen i etapper är viktigt. Om vi inte gör det så riskerar vi till slut att få ett föreläggande om kontantstopp och då kan det komma att gå fort.

Inte ens pengar på banken
I dagsläget är det runt hälften av dem som åker buss som betalar sin biljett kontant. Men trots det räknar Blekingetrafiken med att förändringen till den kontantfria bussen ska kunna gå ganska smidigt.

– Jag tror att man börjar vänja sig, jag menar, det är ju många banker som inte hantera kontanter, säger Anna Claesson.

Billigare att pendla
Och det väntar fler förändringar för dem som reser med Blekingetrafiken. Från och med den 9 december blir det 160 kronor billigare per månad att pendla mellan Karlskrona och Kristianstad.

Prissänkningen har bland annat efterlysts av Karlskronas kommunalråd Camilla Brunsberg (M). Efter sänkningen kommer ett månadskort på sträckan att kosta 1 565 kronor.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista