Läraren Pascal Deraed visar upp sin skola på gymnasiemässan i Karlskrona. Foto: Olof Peterson.
Karlskrona

Kommunen storsatsar på gymnasiereklam

1:47 min

Karlskrona satsar allt mer pengar på marknadsföring till sina gymnasieskolor, men drar ner på antalet program. På två år har kommunens marknadsföringsbudget ökat med 160 procent och en orsak är den allt hårdare konkurrensen om eleverna.

Ida Torestam går i nian och hon tror att reklamen har stor betydelse för vilken skola man väljer.

– Ja, ju intressantare det ser ut så väljer man den. Så det har nog stor betydelse, säger hon.

 På gymnasiemässan i östersjöhallen i Karlskrona lockar skolorna med bilar, tårtor och musik.

Hårdare konkurrens

I december öppnar ansökningen för Sveriges niondeklassare och kampen om gymnasieleverna har hårdnat. John Bauer-gymnasiet har gett upp i Karlskrona och de kommunala skolorna drar ner på antalet program. Samtidigt satsar Karlskrona kommun allt mer på marknadsföring

 – Man får gymnasiemässa, man får katalog, man olika typer av foldrar och utskick, man får öppet hus, berättar Göran Palmér, chef på utbildningsförvaltningen i Karlskrona.

Ökad budget

 På två år har budgeten till reklam och information i skolan ökat med 160 procent. Från drygt 300 000 kronor, år 2010, till över 800 000 idag. Anledningen, säger Göran Palmér, är att reformer i skolan krävt mer information och att den hårda konkurrensen med friskolorna gör det nödvändigt att lägga skattepengar på marknadsföring.

 – Det är färre elever i årskullarna och kommer vara det några år. Så det är klart att varje själ som, kommer till oss är en viktig pusselbit i den kommunala skolan, säger Göran Palmér.

"Inte bra"

 Trots det stora utbudet på gymnasiemässan så är Ida Torestam inte imponerad av informationen. Hon tänker välja en skola i Kalmar.

 – Det här var inte så bra som Kalmar. För det var störigt och man fick inte svar på det man vill, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista