Det finns ett stort utbud av gymnasieskolor och lika stort utbud av reklam. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Karlskrona

Delade meningar om skolreklam

1:47 min

Gör reklamen det lättare eller svårare att välja rätt gymnasieskola? Det råder det delade meningar om. Enligt Karlskrona kommun är det många elever som ångrar sig och byter skola. Satsningen på marknadsföringen ska hjälpa dem att välja rätt. Men niondeklassarna Ebba Eriksson och Mimmi Ljungberg tycker den stora mängden information kan göra gymnasievalet krångligare.

– Det är jättesvårt. För att det finns typ för mycket att välja mellan, säger de.

 Det kan vara svårt att sortera i bruset bland gymnasieskolorna. I takt med att konkurrensen mellan skolorna hårdnat har reklamen blivit mer högljudd. Karlskrona kommun satsar allt mer resurser på att marknadsföra sina skolor. Frågan är bara om det underlättar valet för eleverna? Göran Palmer, chef på utbildningsförvaltningen, tycker det är viktigt att de når ut.

 – Framför allt är det viktigt att eleven gör rätt val. Det har varit ganska många elever som gör omval och det är inte så enkelt att reparera. Utan det är bara att börja om från början, säger han.

 Men är reklam ett bra sätt att välja rätt?

– Nej, men information. Det här är ju inte bara reklam. För mig är katalogen ett informationsmaterial och inte reklammaterial, säger Göran Palmér.

 – Vi ser snart hur reklampelare svämmar över med bilder på leende elever som lockar till olika skolor, säger socialdemokraten Jonas Sandström.

Han är kritisk till att så mycket skattepengar läggs på bland annat reklam. Istället borde man lägga resurserna på studievägledare, som lyssnar på eleverna.

 – Det är viktig att eleven själv får uttrycka sig och säga vad de vill göra med sin framtid.

Tror du att reklam kan få elever att välja fel?

– Jag tror det påverkar väldigt mycket. Det vore bättre att ha någon att diskutera med, istället för att bara bli matade, säger han.

 Men vad tycker då de blivande eleverna själva lockar mest, när de väljer en gymnasieskola?

– Bättre lärare, det är det viktigaste, säger Mimmi Ljungberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista