Sofie Andersson och barnens Julhus. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Luciafirande på barnens villkor

Snart börjar det dra ihop sig för traditionsenliga julaktiviteter och en av dem är ju luciafirande och på arbetsplatser och skolor runt om i länet ska det lussas för fullt. För de som har barn i förskolan brukar det ju också vara luciatåg med barnen, men inte överallt.

En förskola i Umeå väljer i år att inte skicka ut en inbjudan till barnens lussefirande, och förskolechef Mari Larsson säger att en anledning är att barn har blivit ledsna och stressade när man har haft det traditionellt gamla firandet.

På Borgmästarens förskola i Karlskrona känner man igen att det kan bli rörigt när de allra yngsta barnen ska ha ett lussetåg.

– Tidigare har vi haft vanliga lussetåg även för de minsta, men det slutade oftast med att barnen grät och sprang till sina föräldrar och vi pedagoger sjöng själva, säger Sofie Andersson.

Därför har Borgmästarens förskola istället satsat på ett fira lucia med hjälp av ett "Julhus" för de yngsta barnen, medan barnen i den äldsta gruppen går i ett traditionellt luciatåg.

– Vi tycker det är viktigt att fira lucia. I Julhuset finns de klassiska figurerna som Lucia och julbocken och till varje figur lär vi oss en sång. Barnen sjunger sångerna varje dag inför lussefirandet, och när föräldrarna kommer så blir det mer en gemensam stund än en uppvisning, säger Sofie Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista