Heléne Björklund (S) säger att kommunens kostnader måste begränsas. Foto: Maria Flemsträm/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Sämre ekonomi för ideella föreningar

"Det kommer inte bli lättare"
1:17 min

Det blir allt svårare ekonomiskt för ideella föreningar i Sölvesborg. Tidigare i veckan klubbade kommunfullmäktige igenom nya regler. Det handlar om höjda avgifter i hallar, och om minskade bidrag till lokalhyror och till föreningar som har anställda med lönebidrag.

En förening som drabbas dubbelt är Ysane-Norjes hembygdsförening.

– Vi, liksom andra föreningar, har en ansträngd ekonomi. Varje minskning av de kommunala bidragen är en belastning för oss, säger ordföranden Jan Sonesson.

Beroende av anställda
Föreningen Ysane-Norjes hembygdsförening driver hembygdsgården i föredetta tingshuset i Norje. De har bland annat arrangemang, turistbyrå och fritidsgård för barn och ungdomar. Men verksamheten är beroende av att föreningen kan ha anställda.

– Och det kommer inte bli lättare när de ekonomiska förutsättningarna blir sämre, säger Jan Sonesson.

Omprioriteringar för ungdomar
Kommunalrådet Heléne Björklund (S) säger att det dels handlar om att begränsa kommunens kostnader, men också att man har valt att omprioritera till förmån för ungdomsverksamheter till exempel i det nya allaktivitetshuset i Sölvesborgs centrum. Men Jan Sonesson tror att det kostar mer än det smakar när man sparar pengar på föreningslivet.

 – Kommunen tittar på sin bit, men ser inte hur mycket det kostar i övriga samhället. Man ser inte den totala bilden, säger han.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".