Johan Tyrberg förbereder sig på ett antal vigsel den 12 december i år. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlshamn

Kyrkan rustar för "supervigseldagen"

Svenska kyrkan i Karlshamn förbereder sig för den så kallade supervigseldagen 12-12-12, då massor med människor tänker gifta sig. I Karlshamn står kyrkan redo att viga hugade par, både vid lunchtid och på kvällen, detta magiska datum för siffernördar.

– Året är ju 12-12-12, det är det man vill pricka in, säger Johan Tyrberg, kyrkoherde i Karlshamn.

Pricka rätt
I kinesisk mytologi finns det gott om magiska siffror. Datumet som inträffar om exakt tre veckor, den 12 december 2012, är inget magiskt datum. Ändå är det många giftaslystna par som vill pricka in att gifta sig då. Ska man pricka riktigt rätt ska man så klart byta ringar och lovar varandra evig kärlek inför Gud exakt klocka klockan 12.12 den 12 december.

Visst intresse
Även i Karlshamn har kyrkan märkt ett visst ökat intresse bland par som vill gifta sig det här datumet, även om det så här långt inte varit någon riktig rusch.

– Vi har fått in några stycken som tagit kontakt och visat intresse och vi har påbörjat en dialog med dem, säger Johan Tyrberg.

Skulle du och din partner komma på att det här vore ett festligt datum att slå till på - ja, då uppmanar kyrkoherden dig att se till att alla papper blir klara snarast.

– Denna eller senast nästa vecka måste man skaffa en så kallad hindersprövning. Annars får man inte gifta sig , säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".