Lärlingsplatserna blir fler då kommunen ställer krav. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix
Karlskrona

Kommunen kräver lärlingar på bygget

1:22 min

De byggfirmor som vill ha uppdrag hos Karlskrona kommun ska från och med nu erbjuda lärlingsplatser åt blivande byggnadsarbetare. I en så kallad lärlingsklausul skrivs det in hur många lärlingar man ska ha då man exempelvis gör ett renoveringsjobb åt det kommunala bostadsbolaget.

När en byggelev tar studenten är han eller hon långt ifrån fullärd. Vanligtvis återstår nära ett halvår som lärling innan man har rätt till full lön.

Men många företag är särskilt i dåliga tider inte alls särskilt pigga på lärlingar, då man anser sig ha nog tufft att få jobben att räcka till den ordinarie styrkan.

Glad att något händer
Socialdemokraten Lars Hildingsson som också är andre ordförande hos fackförbundet Byggnads är den som står bakom idén och han är glad att det nu görs något konkret för att underlätta för de utexaminerade eleverna.

Mikael Folkesson som går sista året på byggprogramet förklarar varför det är så viktigt att få en lärlingsplats.

– Man måste ju ta tag i det med en gång när man gått ut, annars är det lätt att man blir fast i soffan och inte gör något år det.

Inga lärlingar, inget uppdrag
Exakt hur många lärlingsplatser som företagen ska erbjuda är inte sagt. Vissa jobb kanske blir så små att det helt enkelt inte är praktiskt möjligt.

Men vid de större jobben ska lärlingar vara en del av arbetsstyrkan och Lars Hildingsson tror inte att företagen kommer att försöka slingra sig ur kravet.

– Nej det innebär ju att man inte är med och tävlar om jobbet och det tror jag att man undviker, särskilt när det är så tufft som det är med byggjobb i Blekinge just nu.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista