Elin Granekull, Frida Habbe och Emmy Härder. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio
Olofström

Köpcenter och restauranger på ungas önskelista

Ett stort köpcenter, fler restauranger och nattklubbar. Det är några av önskemålen när gymnasieelever i Olofström fått tycka till om kommunens framtid.

Gymnasieeleverna har fått skriva om vad de tror om sin egen och sin hemkommuns framtid för att bidra till projektet Framtidens Sverige. Det är ett projekt som drivs av regeringen i samarbete med Sveriges kommuner och landsting och syftar till att få igång diskussioner om utvecklingen i framtiden med både politiker och unga runt om i landet.

Flyttar efter studenten
En av dem som svarat på frågorna är Emy Härder och hon tror inte hon bor kvar i Olofström efter studenten. 

– Jag vill vidareutbilda mig och det kan jag inte göra här, men jag vill inte bo i en för stor stad i framtiden. Jag vet inte hur framtiden ser ut för Olofström men jag hoppas det kommer gå framåt.

Gym och skolan är bra
Inte heller Elin Granekull tror att hon kommer bo kvar i kommunen i framtiden.

– Det jag tycker är bra är skolan och gymmet men jag tror inte att jag kommer bo kvar här utan kommer troligtvis flytta till en lite större stad. Här finns inga jobbmöjligheter utöver Volvo så det är inte så stor framtid här, säger Elin Granekull.

Här är frågorna som eleverna fått svara på:

  • Hur vill du se din hemkommun utvecklas till 2025?
  • Vilka är de främsta utmaningarna som kommunen står inför?
  • Vad gör du år 2025? Hur lever du/var bor du år 2025?

Till frågorna fick eleverna skriva korta uppsatser och sen skicka in dem till hemsidan framtidenssverige.se där alla texter har publicerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".