Jan-Olof Johansson har stenkoll på värmen i Karlskronas lokaler. Foto: Olof Peterson / Sveriges Blekinge
Karlskrona

Sparkrav gör skolorna kallare än önskat

"Det gäller att vi inte eldar för kråkorna"
1:38 min

Om kommunens nya sparförslag klubbas igenom så kan temperaturen i Karlskronas skolor stundtals bli lägre än vad myndigheterna rekommenderar. Det sparar pengar och från tekniska förvaltningen tycker man att frusna lärare och elever kan ta på sig en varm kofta. Men det säger Britta Källgren och de andra lärarna på Wämöskolan att de redan gör.

– Man går ju inte till skolan utan tjocktröja, det gör man inte, säger Brita Källgren.

Hon och kollegorna på Wämöskolan tycker ofta att det är kallt i på jobbet och det tycker även många barn. Kommunens nya riktlinjer för inomhusklimat ska garantera låga temperaturer i framtiden.

Håller koll på temperaturen
Jan-Olof Johansson jobbar för tekniska förvaltningen. På hans kontor finns flera datorskärmar och med dem håller han koll på temperaturen i alla lokaler som kommunen förvaltar. Han tycker inte det är ett problem med att barn och lärare får klä på sig extra.

– Hemma gasar du inte på med värme. Fryser du så tar du på dig en kofta och ett par tofflor istället. För hög temperatur är inte heller bra i skolan, för då blir man lite trött och kan inte prestera lika bra, menar han.

Men han tycker inte att personalen ska behöva frysa.

 – Det gör de inte i våra lokaler. Men man kan inte klä sig som på sommaren mitt i vintern. Man får anpassa sig, säger han.

Ska vara minst 20
Arbetsmiljöverkets regler säger att det ska vara minst 20 grader vid stillasittande och 2004 beslutade regeringen att det skulle vara minst 18 grader i en gymnastiksal. Kommunens förslag ligger något under det. Men myndigheternas regler är föråldrade tycker Jan-Olof Johansson.

– Det är gammalt, det har hänt mycket på den resan, säger han

En sänkt grad kan spara fem procent på värmekostnaden, säger Jan-Olof Johansson. Karlskrona kommun betalar runt 30 miljoner varje år i värmekostnader, så de kan spara över en miljon kronor på varje sänkt grad.

– Det blir mycket pengar. Det gäller att vi sparar energi, så vi inte eldar för kråkorna, säger Jan-Olof Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".