Karin Chamoun, projektkoordinator för Imprim Kompetenscentrum, menar att projektet bland annat förändrat synen på läkarnas och sjuksköterskornas roller. Foto: Annelie Lundin/Sveriges Radio.
Blekinge

"Sjuksköterskan är viktig för folkhälsan"

Sjuksköterskor ska jobba mer självständigt, framförallt i Litauen. Det är ett av resultaten när det är dags att summera ett folkhälsoprojekt i Östersjöregionen.

Det är Landstinget Blekinge som tillsammans med sex andra länder samarbetat kring utveckling av primärvården.

Projektet har pågått i tre år. En del har handlat om kompetensutveckling av personal. Där är sjuksköterskans roll viktig, säger Karin Chamoun, projektkoordinator.

– Det vi kom fram till var att det är nödvändigt att utveckla rollen, även ur en ekonomisk synvinkel, för att frigöra läkartid och hinna med fler patienter. Sjuksköterskan har också stor betydelse för folkhälsan därför att de pratar med patienter om livstilsfrågor i högre utsräckning. Patienterna har lättare att prata om sådana saker med en sjuksköterska, säger Karin Chamoun.

Fördelning av pengar
Förutom kompetensutveckling har projektet även arbetat med frågor som fördelning av pengar till primärvården, en jämlik fördelning av vård av hög kvalité och att minska förekomsten av resistenta bakterier.

Projektet är ett EU-projekt och har letts av Blekinge kompetenscentrum. Estland, Lettland, Finland och Vitryssland är några av länderna som deltagit i projektet, vars huvudmål är att förbättra folkhälsan.

Gjort förändringar
Karin Chamoun menar att arbetet kommer att fortsätta ha betydelse även efter att projektet avslutas.

– Man har ju gjort förändringar tack vare projektet i de olika länderna av olika slag. Bland annat om sjuksköterskans roll men även läkarens roll. Fördelningen av pengar och synen på primärvård har förbättrats.

-- Det är också en otroligt viktig del i folkhälsan att människor på landsbygden också har tillgång till sjukvård, säger Karin Chamoun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".