1 av 2
Agrita Martinsone tycker att det är en ära att få företräda Lettland som honorärkonsul och svarar gärna på frågor om landet. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 2
Lettisk frikadellsoppa med en klick gräddfil och mörkt bröd. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Honorärkonsul: "Jag saknar motinformation om det som är bra i Lettland"

Svenska medier presenterar ofta en ganska negativ bild av Lettland och många svenskar känner inte till landets goda sidor. Det menar Agrita Martinsone som är rektor på Litorina folkhögskola i Karlskrona och som företräder sitt gamla hemland som honorärkonsul i Blekinge.

– Folk tvivlar fortfarande på att det är möjligt att åka dit, att det är ofarligt. Och då säger jag att stora städer är stora städer, det är som i vilket land som helst. Och maten, till exempel, är lika gott som i Sverige, berättar Agrita Martinsone.

Bilden av landet kan dock variera stort beroende på vem man frågar.

– Det finns ju också ett par hundra svenska företag som är verksamma i Lettland. De kan ju mycket mer om landet än jag, om det som är bra och mindre bra, säger Agrita.

Hon känner att många svenskar gärna vill veta mer om landet på andra sidan Östersjön och trots att hon nu har bott i Sverige i 18 år har hon inte tröttnat på att alltid få frågor om sitt gamla hemland.

– Jag är glad att folk är intresserade och vill höra. Och då får jag smyga in lite grand något gott om Lettland också, säger Agrita Martinsone.
 

Agrita Martinsone var gäst i fredagens där hon lagade en lettisk frikadellsoppa.

Här får du receptet:

1 kg potatis
4-5 morötter
1/3 purjolök
svartpeppar (hela korn)
salt

800 gr blandfärs
2 ägg
2 msk gräddfil
3-4 msk ströbröd
salt
svartpeppar (malen)

dill
gräslök 

Gör så här:
Skala potatis och morötter. Skär dem i ganska stora bitar och lägg dem i en stor kastrull. Fyll upp kastrullen med ca. 2 liter vatten och krydda med salt och hela pepparkorn. Hacka purjolök i små strimlor och fräs dem lätt i en stekpanna i några minuter.  Häll sedan purjolöken i soppan. Blanda ihop färsen, äggen, gräddfilen och ströbrödet. Krydda med salt och peppar. Forma små frikadeller av färsen, lite mindre än svenska köttbullar. När soppan har stått och kokat i 20-30 minuter kan du lägga frikadellerna i soppan. De ska bara bli varma och koka en kortare tid. Hacka sedan dill och gräslök och lägg dem i soppan några minuter innan den är klar. Servera med mörkt bröd och en klick gräddfil i soppan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista