Trafikpolis vill kedja fast långtradare med dåliga däck. Foto: Sylwia Jaworska/Sveriges Radio.
Blekinge

Vill kedja fast lastbilar med dåliga däck

Polis: ”De kan kana av vägen”
1:24 min

Trafikpolisen i Blekinge vill kedja fast långtradare med dåliga däck. I går beslutade regeringen att alla tunga fordon måste ha vinterdäck från årsskiftet. Men trafikpolischefen i Blekinge vill gå ännu längre.

– Det finns i Europa och vi önskar att det införs i Sverige, säger Ulf Fridvall som är  trafikpolischef i Blekinge

Trafikpolisen i Blekinge vill kunna låsa fast de lastbilar som kör med dåliga däck. Och låsa upp först när godkända däck sitter på plats.

I drygt en månad till kan lastbilar använda däck med fem millimeters mönsterdjup. Men 1 januari krävs vinterdäck även för tunga fordon.

Enligt näringsdepartementet kör var femte svensk lastbil med vinterdäck. Bland de utländska är det bara varannan som har vinterdäck. Ulf Fridvall anser också att de utländska chaufförerna ofta har en annan gummiblandning som ställer till det.

– Däcken är stenhårda och de kan kana av vägen. De ställer även till det för andra trafikanter när det blir stopp i trafiken, säger Ulf Fridvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".