1 av 2
Experter ska nu sättas in för att ta reda på hur bokstaven "s" försvunnit i utropen på Öresundstågen. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
2 av 2
Budjo Boran tycker att rösten som säger Karlskrona utan s låter lite konstig. Men den förvirrar henne inte. "Jag vet ju vart jag ska", säger hon. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Blekinge

Talfel på tåget – nu börjar jakten på den försvunna bokstaven s

1:35 min

Heter det Karlkrona eller Karlskrona? För gemene man finns det naturligtvis inget tvivel. Men rösten som ropar ut när Öresundståget är framme vid ändstationen säger Karlkrona utan bokstaven s.

Öresundståg AB, företaget som samordnar Öresundstågsystemet mellan länstrafikbolagen, vet att det inte är fel på den förinspelade rösten som ropar ut destinationen Karlskrona. Därför ska högtalarsystemet på varje tågset – totalt 106 Öresundståg – kontrolleras.

"Nu testar vi tågen"
– Så här ska det inte vara. Vi ska ut på tågen och testa detta för att se vad det beror på. Jag ska se om felet finns på alla våra Öresundståg, eller bara på några enstaka, säger Gustav Sande, trafikchef på Öresundståg AB.

Hur många tåg har ni på linjen?
– Vi har 106 tåg och alla trafikerar Karlskrona, säger han.

Gustav Sande vet inte hur länge det här felet har funnits.
– Vi började använda den här manliga förinspelade rösten 2009. Jag har aldrig hört något klagomål tidigare, säger han.

"Låter roligt"
Tågresenärerna vi pratar med reagerar olika på talfelet.

– Jag tycker att det är lite roligt eftersom de säger på ett annat sätt på tåget än vad folk gör annars. Det låter lite lustigt med Kallkrona, säger Budjo Boran, som är på besök i Karlskrona.

– "Kallkrona", säger rösten. Vi är flera kollegor som åker dagligen som brukar prata om det och skratta lite åt det. Och för resenärer som kommer från andra länder kan det säkert upplevas lite förvirrande, säger Vailet Jansson, som pendlar med tåget.

Jakten har börjat
Det är efter att P4 Blekinge har gjort Öresundståg AB uppmärksam på felet, som jakten på den försvunna bokstaven s börjar. 

– Jag ska sätta in experter som ska titta på hur vi kan rätta till det. Det jag vet är att det inte är något fel på den förinspelade ljudfilen i sig, säger Gustav Sande. 

Kan det påverka företagets image att tåget har talfel?
– Det vet jag inte. Jag hoppas inte det, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se
Maria Flemström
maria.flemstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista