Alexander Wendt. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

Moderaterna ska ragga 50 nykomlingar till politiken

Wendt: "Det handlar om förnyelse"
1:31 min

Nu ska Moderaterna anstränga sig för att få in nytt blod politiken. Var femte plats på valsedlarna inför valet 2014 ska vikas åt personer som inte varit med i politiken tidigare.

– Moderaterna ska vara ett parti som alla kan känna igen sig i. Det betyder att vi måste få in en jämn fördelning mellan män och kvinnor, unga och gamla och vi vill gärna få in människor med invandrarbakgrund. Sammantaget ger detta en förnyelse av politiken, säger det moderata landstingsrådet Alexander Wendt.

Det var idag som partistyrelsen gick ut med rekommendationen att var femte plats på valsedlarna till kommun, landsting, riksdag och EU-parlamentet inför valet 2014 ska avsättas för personer som inte varit med i politiken tidigare.

Tufft mål
I Blekinge betyder det att Moderaternas högt ställda mål blir att rekrytera  omkring 50 nya personer som kan tänka sig att ta förtroendeuppdrag som fritidspolitiker. Alexander Wendt har sin idé klar om hur det ska gå till.

– Jag tror inte på några stora rekryteringskampanjer via radio och TV. Metoden är det enskilda samtalet med den enskilda människan.

Ingen stress
Uppdraget kommer från partiledningen med bara ett och ett halvt år till valet. Ändå känner Alexander Wendt ingen stress.

– Vi har under hela året som gått pratat politik med människor. Där skulle vi kanske behöva lägga in frågan "Skulle du vilja bli fritidspolitiker".

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".