Mikael Romero. Foto: Ellinor Collin
Karlskrona

"Jag var inte alls förberedd på mediadrevet"

Mikael Romero om varför han skrev boken
6:47 min

Hösten 1995 pekade allt på att Mona Sahlin skulle efterträda Ingvar Carlsson som ordförande för Socialdemokraterna och därmed bli historisk som den första kvinnliga statsministern, men i oktober avslöjas att Mona Sahlin använt regeringens kontokort för privata inköp och det som skulle komma att kallas Tobleroneaffären började snurra i media. Mitt i den här situationen befann sig den då 32-årige nyblivne pressekreteraren Mikael Romero.

– Jag var inte alls förberedd på det som hände och många journalisters agerande chockade mig, säger Mikael Romero.

Nu, 17 år senare, kommer boken "Tobleroneaffären, varför Sverige inte fick sin första kvinnliga statsminister" och Mikael kände att tiden var mogen att berätta sin version av det som hände:

– Jag lämnade politiken 2010, och det slog mej då att det gått 15 år sedan det hände. När jag tittade igenom mina dagboksanteckningar från den tiden så insåg jag att det fanns en viktig historia att berätta om hur olika män och kvinnor bemöts i politiken, säger Mikael Romero.

Lyssna på hela intervjun med Mikael Romero här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".