Enligt Karin Svensson finns det generellt sett bra kunskaper om mäns våld mot kvinnor. Hon tror att man genom mer kunskap ska bli bättre på att nå kvinnor över 65. Foto:Maria Engström/Sveriges Radio
Olofström

Kvinnojourer når inte äldre kvinnor

Rädslan för att inte få vardagen att gå ihop gör att äldre kvinnor som misshandlas inte söker hjälp hos kvinnojouren. En rapport som Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer, Roks, gjort visar att kvinnor över 65 är kraftigt underrepresenterade bland kvinnorna som söker hjälp.

– Det kan handla om dålig ekonomi där kvinnan tvingas få hjälp från den manliga partnern. För många blir det även normalt att utsättas för våld, kvinnan uppfattar inte att hon utsätts för våld, säger Karin Svensson som är ordförande för föreningen i Olofström.

En procent över 65
Våld mot äldre kvinnor är dolt. Förra året fick över 10 000 kvinnor stöd av Roks kvinnojourer runt om i landet, men av dessa kvinnor var enbart en procent över 65 år. Enligt Karin Svensson ser det likadant ut i Olofström, men hon säger också att det är svårt att få hela bilden.

– De som ringer till oss behöver inte uppge namn och ålder. Därför kan det vara något fler över 65.

Generellt sett ser våld mot kvinnor likadant ut – oavsett ålder. Trots det pekar Karin Svensson på skillnader.

– Det kan även finnas ett bristande stöd från omgivningen. Barn och barnbarn kanske inte tycker att föräldrarna eller mor- och farföräldrarna ska bryta upp. De kanske tycker att äktenskapet ska vara livet ut, säger hon.

Mer kunskap
Rapporten ”Våld mot äldre kvinnor” som Roks nyligen presenterat är en del av förenigens satsning på kvinnor över 65 år. Karin Svensson berättar att i Olofström kommer föreningen att försöka nå dessa kvinnor genom till exempel föreläsningar på föreningar.

– Vi har generellt sett bra kunskap om mäns våld mot kvinnor. Genom det och den här rapporten så hoppas vi lära oss mer och nå dessa kvinnor, säger hon.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista