Det var i mars som det norska Herculesplanet med fem militärer ombord kraschade vid Kebnekaise. Foto: Magdalena Martinsson.
Kallinge

F17-personal ska få utbildning i alpin miljö

1:12 min

F17:s flygbärgare hade ingen alpin grundutbildning när de skulle leta efter vrakdelarna från Herkulesplanet vid Kebnekaise. De kunde inte heller köra skoter. Men nu ska de få utbildning.

– Den utbildningen kommer att genomföras under 2013. Både vad gäller alpin miljö och att vi ska kunna köra fler fordon, säger flygbärgningsgruppens chef K-G Bergqvist.

Personalen från F17 var med och bärgade det norska plan som kraschade vid Kebnekaise i våras. Trots att bärgarna saknade utbildning i alpin miljö var det inget som försvårade arbetet, menar K-G Bergqvist.

– Vi kom upp i ett tidigt skede. Med tanke på hur terräng och väder är fanns det tidpunkter då vi kunde utbildas av arméns jägarband. Det var en förutsättning för att vi skulle kunna vara där.

Det var svåra förhållanden i samband med bärgningen. K-G Bergqvist som har lång erfarenhet i yrket säger att det här är det svåraste som han varit med om.    

– År 2000 var vi på ett berg jämte Kebnekaise och bärgade en helikopter. Jag trodde inte att det kunde bli värre än så, men det här var snäppet värre. Det var tufft på alla sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista