Per-Anders Fällman, JIWE Varmförzinknings AB i Sölvesborg, och Rolf Hjerpe, Företagarna Region Syd, presenterade idag en dyster prognos för Blekinges småföretagare. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Blekinge

"Just nu ligger vi i botten här i Blekinge"

1:26 min

Det var en dyster prognos för småföretagarna som presenterades idag. Och det är till och med värre i Blekinge än på andra håll i landet. Orderingångarna minskar och lönsamheten blir sämre.

– Det ser ganska dystert ut men det finns ändå en liten framtidstro för 2013. Men just nu ligger vi i botten i Sverige här i Blekinge, säger Rolf Hjerpe som är regionsamordnare på Företagarna Region Syd.

Och det är tyngre i Blekinge än på andra håll.

– Det är industritungt i Blekinge och industrin har ju varit en liten strykpojke i klassen tidigare. Nu vänder tyvärr tjänstesektorn också nedåt och det fördjupar ju den bilden att det är svårt i Blekinge just nu, säger han.

Tungt i Blekinge
Småföretagsbarometern som Swedbank och branschorganisationen Företagarna presenterade idag visar att Blekingeföretagare har det tungt.

Orderingångarna minskar och lönsamheten blir sämre. Och ett stort problem är att företag tvingas tacka nej till ordrar på grund av brist på arbetskraft.

Ser en lösning
Men Per-Anders Fällman som är platschef på JIWE Varmförzinknings AB i Sölvesborg anser att det finns en lösning på just det problemet:

– LAS och kollektivavtal i alla ära har vi ingenting emot men det behövs bara en modernare syn på det för att få en snabbare tillväxt och kunna behålla personal i med- och motgång.

Per-Anders Fällman förklarar att han gärna hade sett att det gick att säsongsanställda:

– Man hade haft sin anställning och vetat att man kunde komma tillbaka i februari/mars varje år. Och det kan ju hjälpa oss att få en starkare ställning och anställa fler.

Frank Luthardt
frank.luthardt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista