Kalle Sandström (S) tror inte att förtroendet för sjukvården kommer att påverkas av stängningen av nattakuten i Karlshamn. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Landstinget sparade in mest i landet

1:38 min

Sjukvården i Blekinge är bäst i Sverige på att spara pengar. Det visar en ny rapport från Sveriges kommuner och Landsting, SKL. Samtidigt har kvalitén och patienternas förtroende inte blivit sämre.

Detta är något som  landstingsrådet Kalle Sandström (S) är mycket nöjd med.

– Vi gjorde stora besparingar. Vi var lite orolig att det skulle påverka förtroendet, säger han.

1400 per invånare

Från 2010 till 2011 har landstinget sänkt sina kostnader för hälsa och sjukvård med nästan 1400 kronor per invånare i Blekinge Det är besparingar landstingen är ensamma om i Sverige. Samtidigt ligger kvalitén och patienternas förtroande på en medelnivå

– Vi ska jobba på att bli ännu bättre. Vi vet att sjukvården i Blekinge och landet är bra, säger han.

Stora besparingar

Under 2011 gjorde blekingesjukhuset stora besparingar, vilket orsakade stora protester bland personalen. Något som inte verkar inte ha påverkat patienterna förtroendet. Men mätningen gjordes innan den kritiserade nedläggningen i Karlshamn.

– Jag tror inte att det kommer att påverka nästa mätning. Jag tror att karlshamnsborna och västblekingarna även i fortsättningen kommer att ha förtroende för sjukvården, säger han.

Olof Peterson

olof.peterson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista