Studenterna Markus Höglund och Mikael Ljungqvist Lavhammar framför den bortasektion som man studerat säkerheten kring. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Karlskrona

Läktarbråk kan stoppas med varmkorv

"Fansen vill behandlas med respekt"
1:32 min

Med ett leende och en gratis varmkorv kan man komma långt i arbetet med att stoppa läktarbråk. Det menar två studenter på Blekinge Tekniska Högskola som under hösten analyserat säkerhetsarbetet på Karlskrona Hockeyklubbs matcher.

Bättre belysning när bortafans visiteras, ett trevligt bemötande och matchvärdar som håller koll på publiken istället för på matchen är bara några av idéerna från Markus Höglund och Mikael Ljungqvist Lavhammar på BTH:s säkerhetsteknikprogram.

Ett gemensamt svar
Fokus har legat på säkerheten kring ståplats för bortapubliken och i en enkät har man också ställt en rad frågor till alla supporterklubbar som är knutna till de allsvenska klubbarna. En sak har varit tydlig i svaren.

– De vill bli behandlade med respekt och ha samma förutsättningar och möjligheter som hemmapubliken, säger Mikael Ljungqvist Lavhammar.

Mobil lösning
Man har även funderat på frågan om övervakningskameror inne på arenan och enligt klubbchefen i KHK, Mats Johansson, har studenterna kommit på en ganska fiffig lösning.

– Vi har ju funderat på det här med kameror och så kommer de här båda och frågar varför vi inte använder mobiltelefonens kamera? Jag menar... varför har ingen tänkt på det tidigare?

Korv botar ilska
Genomgående handlar det om ganska enkla lösningar på problem på ståplats och man har till och med funderat på hur man kan minska den frustration som kan uppstå bland bortafansen efter en förlust, berättar Marcus Höglund.

– IKEA har ju så att man kan köpa en billig varmkorv och så blir allt bra. Vi funderade på om man inte kunde göra något liknade på en hockeymatch och jag menar, vem skulle inte bli glad om man fick en gratis korv på väg till bussen?

Tre år istället för två
Mats Johansson säger att klubben kan tänka sig att använda sig av flera idéer som studenterna kommit med. Studenterna själva hoppas nu på att deras tvååriga utbildning ska förlängas med ett tredje år eftersom de båda är övertygade om att de hittat en utbildning för en bransch som växer.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".