Under ytan finns höga halter av miljögiftet DDT. Foto: Olof Peterson/Sveriges Radio.
Ronneby

Förbjudet miljögift i Ronnebys skärgård

"Risken är att det är ett nyligen gjort utsläpp"
1:47 min

Myndigheter har hittat skyhöga halter av det förbjudna miljögiftet DDT i Ronnebys skärgård. Det visar unika siffror som P4 Blekinge har tagit del av. Trots att giftet är olagligt sedan sjuttiotalet, kan det handla om ett nytt utsläpp.

Jag kastar ut en sten i vattnet på Ronnebyfjärden. Stenen träffar ytan, och sjunker sakta ner mot botten, där rör den upp ett litet moln av sediment. Men helt nya mätvärden visar att sedimentet innehåller mycket höga halter av miljögiftet DDT. Så höga halter, att bara en femtedel skulle kunna utgöra ett potentiellt miljöhot. I området runt omkring finns industrier, en fiskeodling och ett marint naturreservat. Kerstin Hannrup är miljösamordnare i Ronneby.

 – Vi vill ju verka för större biologisk mångfald. Men när det kommer ut sådana gifter i naturen, då blir det fel, säger hon.

Förbjudet
DDT användes som bekämpningsmedel. Man besprutade både odlingar och hus och ibland människor, mot insekter. Men ämnet har varit förbjudet i Sverige sedan sjuttiotalet, eftersom det orsakade allvarliga miljöskador. Bland annat dog många fåglar av giftet. Det är ett sådant gift som lagras i naturen, så än idag är det inte ovanligt att man hittar rester av DDT.

 – Det som jag tycker är oroväckande är att det är DDT i sin grundform, som det är väldigt högt värde av. Risken är att det är ett nyligen gjort utsläpp, säger Kerstin Hannrup.

Okänd källa
När utsläppet gjordes vet alltså ingen. Eftersom Ronnebyån går igenom Smålands skogar, förbi både jordbruk och industrier vet man inte heller var det kommer ifrån. Ronneby kommun vill inte dra för höga växlar på det inträffade, utan ska först och främst se hur omfattande spridningen verkligen är.

 – Vi ska ta fler prover för att ta reda på om det är ett punktutsläpp eller i ett större område som den här spridningen finns, säger Kerstin Hannrup.

Släng inte
Kerstin Hannrup berättar att folk ibland hittar gamla burkar med DDT, i källare eller i gamla lador. Även om det är gammalt är det fortfarande giftigt.

– Jag vill föra fram att om man hittar en sådan gammal burk, så släng det inte i soporna och häll inte ut det i vasken. Lämna in det till en miljöstation, säger hon.

DDT - Diklordifenyltrikloretan

DDT är ett insektsbekämpningsmedel som tillhör gruppen klorerade kolväten.

Det användes i mycket stor skala under under 40-, 50-, och 60-talet och används fortfarande i många länder, bland annat för att bekämpa malariamyggor.

DDT förbjöds i sverige under 1975, men giftet är långlivat finns fortfarande kvar i den svenska miljön.

Ämnet har visat sig har allvarliga effekter på djurlivet och sprider sig genom näringskedjan. Bland annat har forskare kopplat den kraftiga tillbakagången av havsörn till miljögiftet.

Naturvårdsverkets gräns för mycket höga värden är 6 mikrogram per kilo sediment. Det uppmätta värdet i Ronnebyfjärden var 26 mikrogram per kilo.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".