Blekinge

Fisken som splittrar miljökämparna

1:47 min

Mataffärer i länet säljer miljöfarlig fisk som hållbart alternativ. Det menar Naturskyddsföreningen och kallar miljömärkningen skamlös.

Världsnaturfonden ger däremot fisken pangasius grönt ljus. Fisken splittrar alltså miljöorganisationerna, frågan är vem konsumenter som Alireza Muhammad ska lita på.

– Jag vill visa respekt för miljön, eftersom vi lever i en farlig värld, säger Alireza Muhammad när han gräver efter fisk i frysdisken.

Han tycker det är svårt att veta vilken fisk som är miljövänlig.

Grönt ljus
Nyligen gick världsnaturfonden, WWF, ut med att fisken pangasius med miljömärkningen ASC, hamnat på deras gröna lista vilket betyder att den är miljövänlig att äta.

Flera svenska mataffärer, bland annat Citygross och Axfoodkoncernen med Hemköp och Williys, hakade på och presenterar pangasius som en hållbar fisk.

"Skammens gräns"
Men nu sågas miljömärkningen av naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

 – Det finns en bortre gräns, en skammens gräns. Vissa saker kan man inte miljömärka med hedern i behåll eftersom det ger alldeles för stora miljöskador. Pangasius har vi bedömt inte duger, kriterierna räcker inte till för en trovärdig miljömärkning, säger han.

Fiskodlingar med pangasius är vanliga i Sydostasien. Men de har, genom övergödning och utsläpp, en kraftig påverkan på ekosystemet.

"Gör skillnad"
Men WWF försvarar sitt stöd av ASC märkt pangasius.

Genom miljömärkningen kan organisationen ställa krav och konsumenten kan göra ett tydligt val.

Det kan göra en viktig skillnad för miljön, säger Inger Näslund som jobbar med fiskefrågor på WWF.

 – Den stora odlingen som sker idag är absolut negativ. Om vi kan få producenter, köpare, säljare och slutkonsumenter att välja de mindre dåliga produkterna, då ska vi ställa oss bakom det, säger hon.

Olof Peterson

olof.peterson@sverigesradio.se

0455-366889

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista