Det är inspelningen av en tv-serie som väcker ilska. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.
Blekinge

Landstinget JO-anmäls för tv-inspelning

Jurist: "Tv-team bryter mot sekretesslag"
1:19 min

Nu JO-anmäls landstinget i Blekinge för brott mot sekretessen och kränkning av människors privatliv i samband med inspelningen av tv-serien "112 - på liv och död."

Anmälare är organisationen Centrum för rättvisa och Anna Rogalska Hedlund är jurist där.

– Alla kan hamna i en situation där man är i akut behov av sjukvård. Då ska man inte behöva oroa sig för att det kommer ett tv-team och ska filma en i samband med det, säger hon.

Tolv anmälda
Centrum för rättvisa anmäler tolv landsting till JO. I Blekinge är orsaken tv-produktionen "112 - På liv och död" där personal och patienter filmas i akuta situationer.

Just att det är akut är enligt Anna Rogalska Hedlund ett stort problem eftersom sekretessbelagda uppgifter då riskerar att läcka ut till tv-teamet.

"Tillräckliga åtgärder"
Landstingsrådet Per-Ola Mattson (S) tycker dock att man från landstingets sida vidtagit tillräckliga försiktighetsåtgärder genom sekretessavtal.

– Detta har vi ju dagligen, till exempel entrepenörer som får se och höra saker, men då har de skrivit på ett sekretessavtal, säger han.

Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".