Ronneby

Historiskt pengaöverskott i Ronneby

1:31 min

Som enda kommun i länet fick Ronneby pengar över efter att socialbidragen betalats ut under förra året. När allt räknats samman återstod en och en halv miljon kronor.

Att budgeten för socialbidrag spricker hos kommunerna hör mer till regel än undantag. Förra året sprack den i fyra av fem kommuner och värst blev utfallet i Karlskrona där man betalade ut 22 miljoner kronor mer än budgeterat.

Tydliga signaler
Signalerna på att det skulle bli ett bra resultat i Ronneby har funnits under hela året, varje månad har det blivit runt 100 000 kronor över, men trots det har det varit nervöst varje gång som siffrorna dragits för nämnden.

– Jag har knappt vågat andas när siffrorna dragits månad för månad, säger socialnämndens ordförande Kristina Valtersson (S).

Några av förklaringarna till överskottet är att färre hushåll har behövt söka sig till socialens kontor för hjälp och även om ungdomsarbetslösheten i Ronneby är fortsatt hög har inte ungdomar som behöver bidrag ökat nämnvärt.

Jobbat heltid för sysselsättning
Dessutom har kommunen under hela året haft en person anställd på heltid som jobbat för att få ut bidragsberoende personer i någon form av sysselsättning. Men trots det goda resultatet vill inte Kristina Valtersson ta ut något i förskott inför detta budgetår.

– Det kommer alltid att finnas personer som behöver vår hjälp, så jag vill inte att vi slår oss för bröstet, utan vi måste fortsätta med ett målmedvetet arbete, säger hon. 

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se