Blekinge

Ljusglimt i mörk byggprognos

Prognosen för Blekinges byggindustrier är fortsatt dyster. Sedan i höstas har minst 130 byggnadsarbetare förlorat sina jobb. Industrin har nått botten, menar Lars-Otten Froode Blekingechef på Sveriges Byggindustrier. Därför kan det bara bli bättre.

Byggbranschen i Blekinge har sett bättre dagar, igår kom byggnadsindustrins prognos för de kommande två åren. En svag uppgång kan anas i och med utbyggnaden av E22 mellan Sölve och Stensnäs.

Men annars är prognosen fortsatt dyster, både offentliga och privata investeringar ligger på låg nivå.

Ändå tror Lars-Otten Froode att uppgången kommer nästa höst.

– Vi ser inte så många uppsägningar framför oss. De som ska sägas upp har redan gjort det, säger han.

Fackförbundet Byggnads har tidigare varnat för massarbetslöshet om ingen börjar bygga snart. Kjell-Åke Trygg Från Byggnads, tror inte det blir bättre i år.

– Nej, den bilden har inte vi. 2013 blir ett dåligt år, kanske vänder det 2014. Vi får innerlig hoppas på det, säger han.

Både fackförbundet och arbetsgivarna kämpar för att få igång branschen. Bland annat vill de att kommuner och landsting ska börja bygga.

– Det är där pengarna finns, och det behövs pengar för att bygga. Det är bättre ekonomiskt för kommunerna att bygga nu än att vänta, säger Lars-Otten Froode.

Men prognosen för kommunerna ser mörk ut den med.

– Ja, då ser det mörkt ut för oss alla, säger Lars-Otten Froode.

Olof Petersson
olof.petersson@sr.se