Blekinge

Risk för konflikt i byggbranschen

1:33 min

En konflikt i byggbranschen kan vara förestående. För i skuggan av byggkrisen pågår förhandlingar inför nästa års kollektivavtal. Och där står fackförbund och företag långt ifrån varandra.

Lars-Otten Froode är Blekingechef för arbetsgivarsidan, Sveriges byggnadsindustri.

– Vi står så långt ifrån varandra att det finns en stor risk för en konflikt, säger Lars-Otten Froode.

Löner och arbetsmiljö
Byggfacket och industrin kämpar gemensamt för att få igång byggbranschen i Sverige. Men under avtalsförhandlingarna står parterna långt ifrån varandra.

Förutom lönerna är det tunga frågor som skiljer parterna åt. Det handlar om arbetsmiljön och vilket ansvar företagen ska ta för oseriösa underleverantörer.

– Om löneökningen blir för stor kan inte svensk industri exportera. Vi i byggbranschen vill inte vara ansvariga för att ha fördärvat svensk exportindustri, säger Lars-Otten Froode om Byggnads krav.

Vill vänta
Den svåraste nöten att knäcka är kanske inte hur, utan när avtalet ska slutas. Byggindustrin vill över huvud taget inte skriva något avtal nu utan förlänga det som finns för att låta industrin skriva avtal först.

Men fackförbundet Byggnads vill ha nytt avtal signerat och klart, när det gällande kollektivavtalet går ut, redan nästa vecka.

– Vi kommer göra allt vi kan för att komma till en lösning, helst utan att ta till konfliktvapen. Men om vi känner att förhandlingarna inte går framåt, så tvekar vi inte en sekund att använda dem, säger andre förbundsordförande Lars Hildingsson.

Konflikt
Förhandlingarna kan mycket väl stranda nästa vecka. Men enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap, så ser det ändå ut som att medlarna kan ha god framgång.

En strejk tror han inte på oavsett vad parterna säger. Att de är oense om många saker är inte nödvändigtvis dåligt.

– Knepigt nog kan det nära nog vara tvärt om. Det underlättar mycket för medlare att ha många punkter att laborera med, säger han.

"Inte sanning"
 De hårda utspelen ska man ta med en nypa salt, menar han.

– Hade allt de säger till media varit sant så skulle vi ha italiensk eller spansk nivå på strejkerna i Sverige, säger Christer Thörnqvist.