1 av 6
2 av 6
Christer Fröborn på Blekinge Museum visar oss breven som är skrivna av bland andra August Stringberg. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
3 av 6
Undertecknat Ulrica Eleonora. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
4 av 6
Brev skrivet av författaren och poeten Verner von Heidenstam. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
5 av 6
Christer Fröborn tar på sig tyghandskar när han ska öppna brevet som August Stringberg skrev till sin chef på Kungliga Biblioteket. Foto: Stina Linde/Sveriges Radip.
6 av 6
Undertecknat Jacob Johan Anckarström. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Karlskrona

Strindbergbrev del i guldskatt på Blekinge Museum

1:39 min

I arkiven på Blekinge Museum finns en riktig guldgruva. Brev skrivna av August Stringberg, Ulrika Eleonora och Victoria Benedictsson vårdas av Christer Fröborns ömma händer. 

Författaren August Strindberg låg inte på latsidan när det kom till att skriva brev. Förutom alla de romaner, noveller och skådespel som han står bakom, så skrev han också runt 10 000 brev.

Ett av alla hans brev hittades i slutet av förra året i Blekinge Museeums arkiv. Det skrevs 1881 på Kymmendö där August Strindberg bodde när han fick inspiration till Hemsöborna.


"Tackar för ledighet"

– Vi satt och förtecknade och la in delar av arkivet digitalt så att vi ska hitta delar lättare. Då låg det en liten lapp i Karl von Feilitz autograf-samling om att det skulle finnas ett brev från August Strindberg. Och sen så ringade vi in var det skulle vara och satte vi oss ner en eftermiddag och plockade fram det, berättar Christer Fröborn.

Brevet är skickat till överbibliotekarien på Kungliga Biblioteket i Stockholm där Strindberg vid den tiden jobbade. Han tackar sin chef för den tjänstledighet som han beviljats för att skriva om medeltidens historia. 

Brevet kom till Karlskrona med hjälp av en av grundarna till Blekinge Museum, Carl von Feilitzen, som samlade på autografer.


Hittades i autografsamling

– Han fick brevet skickat till sig av en man som hette Klemming som var överbibliotekarie på Kungliga Biblioteket där Strindberg jobbade en tid. Klemming visste att von Feilitzen samlade på autografer och skickade det till honom, säger Christer Fröborn.

Men i von Feilitzens autografsamling hittas inte bara Strindberg. Även andra texter undertecknade av olika kända personer finns där. Bland annat hittades en autograf från Gustav III:s mördare, Jakob Johan Ankarström, dikter av Viktor Rydberg och en novell skriven av Victoria Benedictsson, som är verklighetens Fröken Julie.

Tove Kluge

tove-kluge@sverigesradio.se

Läs brevet i sin helhet här:

Herr Öfverbibliotekarie!

Jag får härmed aflägga förbindligaste tacksägelse för beviljad tjenstledighet och för de nya värdefulla bidragen till Medeltidens kulturhistoria, särskildt ur den gamla krönikan, med hvilken oförtjänte gåfva jag blifvit hedrad.

Under förhoppning om att Herr Öfverbibliotekarien erhållit 6:e häftet af Gamla Stockholm och med försäkran att alla 25 häftena af Svenska folket skola komma i Öfverbibliotekariens händer avant la lettre, (hvilket lär ega sitt särskilda behag) har jag äran teckna vördsamt, tacksamligen

August Strindberg

Kymendö 8/8 81

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista