Olofström

Sverigefinnar firade sin egen högtid

I lördags var det sverigefinnarnas dag. Det är en ny högtidsdag som i år är officiellt med i svenska akademiens almanacka. Trots att det bor 6 000 finnar i Blekinge är det ingen kommun som uppmärksammar dagen. Men på finska föreningen i Olofström var det full aktivitet.

– Det blir sill i ett snapsglas med brynt smör till förrätt säger Voitto Heikura.

Men det är inga finska maträtter på bordet.

– Nej nej, vi lagar den maten vi kan göra, säger han och skrattar.

Mauno Peltonen och Voitto Heikura står i köket redan klockan tolv. Om sex timmar ska lokalen vara fullsatt av glada sverigefinnar. Det är första gången som föreningen firar sverigefinnarnas dag.

De ska äta och sjunga karaoke.

– Och kanske någon läser en dikt, säger Mauno Peltonen

Det finns över 6 000 personer som har finsk bakgrund i Blekinge, från öst till väst. Det vill säga antingen är födda i Finland, eller är barn eller barnbarn till en finne. Nära 2 000 av dem bor här i Olofström. Det visar siffror som SCB har tagit fram till Sveriges Radio sisuradio.

Sverigefinnar har status som en officiell minoritet och nu har de alltså en egen dag. Men ändå tar Voitto Heikura ganska lätt på firandet.

 – Firar och firar, vi har en dag i alla fall. Det är nog viktigast för svenskarna, att de uppmärksammas att vi faktiskt bor här, säger han.

 Även om minoriteten är av betydande storlek är det ingen av Blekinges kommuner som uppmärksammar dem idag. I Olofström blir kulturchefen Elisabet Jonsson överraskad, när hon får höra om högtidsdagen.

 – Är det sverigefinnarnas dag? Oj då. Det borde vi uppmärksammat här, säger hon.

Olof Peterson

olof.peterson@sr.se