Blekinge

Seriestart för 112 ikväll - anhöriga fick inte förhandstitta

1:44 min

De flesta anhöriga och patienter som filmas av TV-programmet "112 - på liv och död" får inte förhandstitta. För att få göra det krävs att den medverkande själv ber att få se bilderna.

Det här tror organisationen Centrum för rättvisa förklarar en hel del av klagomålen på programmet som ska skildra livet på Blekingesjukhuset och som börjar sändas idag.

Susanna Engström från Bålsta visste inte att hennes pappa filmades när han togs in till akuten i programmet Sjukhuset, en liknande serie, som görs av samma tv-produktionsbolag.

Stiftelsen Centrum för rättvisa driver Susannes fall som ett pilotfall mot Uppsala landsting. Stiftelsen har fått in tio klagomål från privatpersoner som känner sig kränkta, närmare en handfull gäller just produktionsbolaget Titan.

En del av de upplevda kränkningarna hade kunnat undvikas om alla som filmas erbjudits att förhandstitta, säger Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa.

– Det skulle stärka förståelsen för vad det är man sagt ja till när man visas upp i TV ,säger Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa.

Blekingelandstinget vet att sådan här tv säljer, även om informationsdirektören Madeliene Flood säger till oss att hon inte har räknat på vad uppmärksamheten från tv-exponeringen är värd. Sannolikt handlar det om miljonbelopp.

Ikväll är det säsongsstart. Carl Magnus Pripp, läkare och medlem i gruppen från Blekingesjukhuset som kontrollerar inslagen i programmet 112 ser inga sekretessproblem. Och har inga betänkligheter kring etiska frågor.

– Jag skulle vilja vända på det och säga att jag tycker att man har rätt att få en insyn i vad som sker i sjukvården och som man är med och finansierar via sin skattepeng.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Fråga