Blekinge

Landstinget skickar köttbullar på analys

Landstinget ska skicka sina köttbullar på analys. När politikerna på landstingsfullmäktige fick nyheten om att Ikeas köttbullar innehåller hästkött blev frågan glödhet.
– Självklart måste vi kolla vad köttbullarna innehåller, säger Kjell-Åke Karlsson (S).

Nyheten om Ikeas köttbullar kom idag på förmiddagen, mitt under landstingsfullmäktiges möte där politikerna diskuterade en köttfri dag. Därifrån till att prata om maten som patienterna får var steget inte långt.

– Det är klart att vi måste kolla vad köttbullarna innehåller, men just nu vet jag inte exakt hur vi gör. Vi får börja med att kontakta leverentörerna, säger Kjell-Åke Karlsson, ordförande i serviceberedningen som har ansvar för köket på landstinget.

Landstinget Blekinge tillagar den mesta maten från grunden. Köttbullar är dock ett halvfabrikat som landstinget köper in från leverentören Servera som tidigare kallat tillbaka en lasagne som visade sig innehålla hästkött.

Men landstinget köper även in korv, hamburgare och färs som rent teoretiskt också kan blandas upp med hästkött, säger kostchefen Catrin Karlsson.

Landstingets kostchef, Catrin Karlsson, fick idag ett brev från landstingets andra leverentör Menigo som nu ska undersöka 23 av deras mest populära produkter. Och Servera har sedan tidigare sagt att de ska analysera alla sina egna produkter.

– Personligen är jag inte rädd för att bli sjuk, det är inte farligt att äta hästkött. Men jag vill veta vad vi äter och inte ha något fusk, säger Catrin Karlsson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Läs mer om hästkött i köttbullar: