Blekinge

Fusk på krogen när solen gått ner

1:17 min

Det är på kvällarna som det skattefuskas på länets krogar och restauranger. Tidigare har Skatteverket gjort sina kontroller på dagtid men när man istället gjorde sina kontroller på kvällar och helger märkte man en dramatisk skillnad.

Förra året gjorde Skatteverket nära 600 oanmälda besök på länets krogar och restauranger, allt för att kontrollera att man exempelvis fick kvitto eller att det inte jobbades svart.

Hälften fuskar på kvällen
Dagtid träffade man på fusk vid drygt vart tionde besök. Kvällar och helger hade fusket ökat till varannan krog man besökte.

Kontrollerna görs anonymt och för att inte bli igenkända är det inte precis gamla bekanta namn från myndigheten som ger sig ut i kroglivet.

– Nej de nyanställda har fått jobba ganska mycket kan man säga, berättar kontrollchef Alf Petersson.

Återbesök hos fuskare
Varför det är så stor skillnad när dagens rätt serveras jämfört med fredagens afterwork, har han inget givet svar på. Men Alf Petersson tror att det kan ha spridit sig bland krogarna att kontrollerna bara gjordes lunchtid, så var det alltså inte.

I år fortsätter kontrollerna och för en del av dem som åkt dit väntar nu fler besök.

– Vi kommer att gå vidare med omfattande revisioner i de fall där vi misstänker att fusket är vanligt, avslutar Alf Petersson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se