Blekinge

För lite personal på demensboenden

1:36 min

Bemanningen på demensboenden i Blekinge är för dålig, sa Socialstyrelsen 2010, och riktade kritik mot Hammarbygården i Jämjö. Trots att bemanningen inte har ökat sedan dess, godkänns boendet nu. Men på golvet är de fortfarande för få.

– Vi hade maginfluensa. 50 stycken på tre personal, man får slita ut sig, säger Carina Nilsson, jobbar natt på hammarbygården.

Larmet går ofta

Även om det är lugnt på Hammarbygården i Jämjö ikväll, kan det vara värre andra nätter. Här ska en ordinarie personalstyrka vårda 50 åldringar på fem avdelningar. Larmen går ofta, ibland upp emot hundra gånger på en natt.

– Vi springer runt hela huset på natten. Det är ganska jobbigt, säger Helena Mattsson.

Granskades

Efter att socialstyrelsen 2010 gjorde en omfattande granskning av nära 100 demensboenden fick två tredjedelar av dem kritik för att de var underbemannade. En av dem var hammarbygården i Jämjö.

Kommunens svar till socialstyrelsen var då och är idag att de inte vill ändra grundbemanningen, utan bara kunna sätta in extra personal vid behov.

Samma bemanning

Socialstyrelsen godkände den förklaringen. Här och på och 32 andra boenden runtom i Sverige, visar en granskning som tidningen kommunalarbetaren gjort. Trots att de alltså inte hade ökat bemanningen.

– Jag förstår inte varför de drar igång den kritiken. Om de ändå inte gör något åt det, säger Helena Mattson.

Socialstyrelsen slår i från sig kritiken. Det är kommunerna som har ansvar för att bemanningngen är tillräcklig.

– Vi förutsätter att kommunen rättar till bristerna. Vist skulle vi vilja följa upp alla beslut med återbesök, men vi har inte de resurserna, säger Gunilla Westerdahl, tf chef på enheten för tillsynsutveckling på Socialstyrelsen.