1 av 2
Kerstin och Göran Olofsson samt Urban och Eva Fridberg gillar att hålla kroppen i trim genom att träna, även på äldre dar! Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 2
Instruktören Ammi Wirbladh är glad att många äldra tar chansen och tränar. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Blekinge

Träningsboom bland äldre fyller zumbapassen

5:30 min

Allt fler äldre går på gym och träningspass. Dessutom väljer många en tuffare träning när de är där. Vi besökte Lokomotion, där det svettades rejält i gymmet. 

P4 Blekinge har ringt runt till fem olika träningscenter i länet och alla vittnar om samma sak: under det senaste året har seniorerna blivit fler och de vill ha rejäl träning.

I Lokomotions gymdel i Karlskrona är det full aktivitet strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen.  

Seniorvecka
Ammi Wirbladh, som är instruktör på Lokomotion har tydligt märkt att allt fler äldre ger sig på både styrke- och konditionsträning. Därför har de denna vecka valt att lägga extra fokus på just seniorerna med föreläsningar om kost, skadeförebyggande träning och hur man till exempel gör för att komma igång med stavgång. 

Hon tror att seniorboomen beror på att många äldre har insett att de kan förebygga skador genom att till exempel stärka en sliten rygg. 

Piggare pensionärer
– Dessutom tror jag att pensionärer är piggare i dag. De har nya krav på vad man ska orka och är mer måna om att ta hand om sin kropp, säger Ammi Wirbladh. 

Och det är all sorts träning som de äldre ger sig in på.  

– Ryggyoga, zumba, styrketräning. Det är fantastiskt. Man får mer ut av livet genom träning, säger hon. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista