Karlskrona

De pluggar till matros - trots dystra prognoser

6:51 min

Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognos så är matros det yrke som är allra svårast att få. Vi träffade Alva Luckman och Samuel Norrman Larsson som pluggar på sjöfartsutbildningen och efter det kan jobba bland annat som just matros.

Arbetsförmedlingen sammanställer varje år en så kallad yrkesprognos. Enligt årets så finns det gott om jobb för gruvarbetare, mjukvaru- och systemutvecklare, ingenjörer, läkare, soldater och kockar. 

Yrken där arbetskraften tvärtom är stor och jobben svårare att få är matros, fotograf, journalist, försäljare, lagerarbetare och vårdbiträde.

Gymnasieeleverna Alva Luckman och Samuel Norrman Larsson läser på sjöfartsutbildningen i Karlskrona och kan efter det arbeta bland annat som undermatros. 

De försöker att inte tänka för mycket på den dystra rapporten. 

– Vi går bara första året, så jag hoppas att det vänder tills vi ska ut i yrkeslivet, säger Samuel Norrman Larsson.  

Han har tänkt plugga vidare på sjöbefälsskolan i Kalmar eller Göteborg efter gymnasiet, för att få en bredare utbildning med fler möjligheter.

Hans klasskamrat Alva Luckman valde sjöfartsutbildningen för att hennes pappa jobbar på båt och hon gillar att vara på sjön. Efter gymnasiet planerar hon att göra GMU, grundläggande militärutbildning. 

– Jag vill jobba inom försvarsmakten eller som matros på en båt, säger hon. 

Att matros är väldigt svårt att få jobb som bekymrar henne inte. 

– Det bryr jag mig inte så mycket om. Det är inget vi snackar om på skolan, säger hon. 

Nästa vecka ska klassen ha utbildning i så kallad Basic Safety. Efter det kan de söka sommarjobb som exempelvis jungman.  

– Basic Safety är grundläggande för alla som jobbar på sjön, bland annat så ingår livräddning. Som jungman får man göra lättare uppgifter ombord, förklarar Samuel Norrman Larsson.