Sajten Nätvaro ska stävja hatet

22 min

Sveriges första sajt för anmälningar av nätövergrepp öppnas i dag. Där ska vanliga människor som utsätts för hat och hot på nätet få juridisk hjälp.

För att få bukt med kränkande kommentarer på internet öppnar idag Diskrimineringsbyrån Uppsala den första svenska sajten där man kan anmäla nätövergrepp och få juridisk hjälp.

Sajten ska heta Nätvaro och drivas med stöd från Allmänna Arvsfonden.

Lina Gidlund, verksamhetschef på Diskrimineringsbyrån förklarar att sajten dels ska ge information om vad man själv kan göra när man utsätts för övergrepp på nätet.

– Men den ska också fungera som inspiration för alla som vill motarbeta näthat, säger hon. 

När en anmälan kommer in till Nätvaro, så  kommer handläggarna bland annat att titta på bevisläget i fallen och hjälpa till med att göra polisanmälningar.

– Det som vi kan jobba med rättslig är hatbrott, diskriminering och annan kränkande behandlig enligt skollagen, förklarar Lina Gidlund. 

Sajten Nätvaro kommer också att bli den svenska kontaktpunkten i det internationella nätverket INACH, International Network Against Cyberhate, som arbetar för att motverka näthat. 

– Det är viktigt att arbeta med de här frågorna internationellt eftersom nätet saknar gränser och en server kan finnas i ett annat land, säger Lina Gidlund. 

Nyligen skrev rapporterade vi om det hat som socialdemokraten Elina Gustafsson utsätts för på nätet. Lynna på intervjun med henne och se bilder av några hatkommentarer här: 

Vi har även rapporterat om polisens frustration över att de sällan har möjlighet att utreda näthat: