Karlskrona

Kommunalrådet: Skolval är väg ut ur segregation

1:46 min

Medelklassföräldrar väljer bort skolor i utsatta områden, visar forskning och i Karlskrona kommun ser man ökade klyftor mellan skolorna. Men politikerna vill ha kvar det fria skolvalet. En av dem är folkpartistiska kommunalrådet Börje Dovstad.
– De som bor i ett segregerat område, kan ju välja att gå i en annan skola, säger han.

 – Allmänt sätt så är det negativt för skolan, att den blir mer segregerad. Därför måste vi analysera och hitta verktyg för ta bort de negativa konsekvenserna av det fria skolvalet, säger Börje Dovstad.

Ökade klyftor
 I går avslöjade Ekot i Sveriges Radio ny forskning som visar att det fria skolvalet bidrar till ökade samhällsklyftor. Det mönstret går igen i Karlskrona menar kommunens kvalitetssamordnare.

 En av flera kommunala skolor som vissa föräldrar väljer bort är Sunnadalskolan. Socialdemokraternas riksdagsledamoten Kerstin Haglö, besökte skolan tidigare idag.

"Föräldrarna som väljer"
Hon tycker att det är en bra skola och det fria skolvalet skapar en del problem. Men framför allt borde föräldrar tänka annorlunda.

 – Ja, det är ju de som väl de som väljer åt barnen. Jag skulle be föräldrar att tänka till lite, det skulle berika deras barn att gå på Sunnadalskolan, säger hon.

Målen viktigast
Kommunalrådet Börje Dovstad vill analysera de negativa konsekvenserna av fria skolvalet och minska segregation genom mer samarbeten mellan skolor. Det viktigaste, säger han är att alla skolor hjälper eleverna att nå målen. Men han vill inte kommentera hur föräldrarna väljer.

"Kan välja annan skola"
Motvilligt medger han att skolvalet kan ha en liten del i segregationen, men menar samtidigt att skolvalet kan vara en väg ut ur segregation.

 – Hade vi inte haft fria skolvalet kanske segregationen skulle vara ännu värre. De som bor i ett område med segregerad sola, kan ju välja att gå i en annan skola, säger kommunalrådet Börje Dovstad.