Karlskrona

Marinmuseum riskerar att drabbas av byggstrejk

Museichefen Richard Bauer tar Byggnads strejkvarsel idag med ro. Byggnads känner sig tvunget att blåsa till strid eftersom förbundet inte kommer någonvart i förhandlingarna med arbetsgivarna.

Och Marinmuseums nya ubåtshall är ett av 160 byggen i landet som riskerar att tas ut i strejk, men Richard Bauer är inte orolig.

– När man arbetar med sådana här projekt händer det saker hela tiden, säger han.

Byggnads avtal går ut idag, men än har inga förhandlingar kommit igång. Byggnads vill bland annat få bort oseriösa underleverantörer och förhindra försämringar i kollektivavtalet.

Genom att gräva upp stridsyxan vill förbundet tvinga de motvilliga arbetsgivarna till förhandlingsbordet, säger byggnads andre vice ordförande Lars Hildingsson.

100-miljonersbygget av den nya ubåtshallen på Marinmuseum i Karlskrona är ett av få större byggen i Blekinge som är igång, och därmed möjligt att ta med i den första delen av varslet som löses ut om en och en halv vecka.

Där finns också NCC som håller på med byggarbeten för Karlskronas nya dricksvattenprojekt.

I steg två den 19 mars kommer JSB:s bygge av äldreboende på Sunnavägen i Karlskrona, och totalt omfattas 3000 byggarbetare i landet, varav ett 30-tal i Blekinge.

Den nya ubåtshallen är tänkt att öppna nästa sommar, och Richard Bauer vill inte spekulera om eventuella förseningar.

– Då får vi flytta fram öppningsdatumet i värsta fall, men jag tror inte det blir så, säger han.

Carina Melin
carina.melin@sr.se