Vargen

Blekingar kan hjälpas åt att hitta vargen

3:05 min

Har du sett en varg? Hittat lospår? Nu kan dina observationer hjälpa länsstyrelsens kartläggning av rovdjuren i Blekinge.

Databasen, som heter Skandobs, lanserades i förra veckan. Databasen kommer från Naturvårdsverket och där får allmänheten möjligheten att rapportera in de spår som de hittar i naturen.

– Det bästa är om man kan ta en bild på spåret med en nyckel eller tändare bredvid så man ser hur stort det är, säger rovdjurssamordnaren Ulrika Widgren från Länsstyrelsen i Blekinge.

En databas som Skandobs har efterfrågats under en längre tid från både allmänhet och jägare i länet. Skandobs är ett samarbete mellan det svenska och det norska naturvårdsverket

– Rovdjuren följer inte landsgränserna. Så även om internationella samarbeten kan vara jobbiga, så är det här väldigt bra, säger Ulrika Widgren. 

Blekingevargen är en tonåring
Blekinge har i dag inte så mycket rovdjur, men de kommer och blir fler och fel. En varg har cirkulerat i Blekinge de senaste veckorna, och länsstyrelsen har kartlagt två lodjursfamiljer som finns i länet. Vargen som kommit ner norrifrån är troligen en ung varg som letar efter en make eller maka.

– Sen är det svårt att säga om vargen skulle stanna i Blekinge om den hittade en partner eftersom Blekinge inte är helt optimalt, säger Ulrika Widgren.

Blir ibland fel
Så fort en varg dyker upp i Blekinge börjar samtalen trilla in till spårarna och Ulrika Widgren. Då blir det fem gånger så många samtal, men Ulrika Widgren ser det som positivt. Det händer dock att tipsen inte alltid är varg. Oftast är det hund- eller rävspår som misstas för varg. Ibland har det till och med handlat om rådjursspår.

– Men det är bra att folk är nyfikna och ringer in. Det underlättar vårt jobb väldigt mycket, säger Ulrika Widgren.

Varg, lo eller mink - Har du kollen?