Blekinge

Fritt fram för licenslösa att lämna in vapen

2:56 min

I dag börjar vapenamnestin i Blekinge. Den med olagliga vapen hemma kan lämna in dem utan att riskera åtal. Vapnen kan lämnas in till polis och inga frågor kommer ställas.

Det var 2007 som det rådde vapenamnesti senast i Sverige. Då kom det in 196 skjutvapen i Blekinge och 288 kilo ammunition. Beslutet att ha en ny amnesti kommer från regeringen.

– De olagliga vapnen kan användas i brottsliga syften och polisen har ingen kännedom eller kunskap om dem, och det vill vi ha, säger Bodil Svensson, chef för extern service på Blekingepolisen.

Mestadels jakt- och pistolvapen
I Blekinge finns i dag drygt 39 000 lagliga vapen. Hur många olagliga vapen som finns är svårt att säga, men de som har kommit in på tidigare amnestier har varit jakt- och pistolvapen.

– Det handlar ofta om gamla jaktvapen som någon ärvt eller hittat i ett dödsbo. Det kommer också in pistolvapen som tidigare används i skytteföreningar, säger Bodil Svensson.

Att lämna ett vapen under amnestin kommer vara helt anonymt. Polisen kommer inte ställa några frågor om den som lämnar vapnet, men de ser helst att man ringer in till polisen innan man kommer med sitt vapen.

Vapnen kommer att skrotas
– Man får gärna ringa till oss först eftersom vapen kan skrämma övriga kunder. Men det är helt anonymt och vi tar hand om vapen och man får ett kvitto. Det finns ingen risk att man ska kunna åtalas, säger Bodil Svensson.

De vapen som samlas in kommer att skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium där de senare kommer att skrotas om de inte har ett museievärde.