Håkan Robertsson från Ronnebys kultur- och fritidsnämnd tycker att sammanslagningen är ett steg i rätt riktning. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge
Ronneby

Biblioteket vill inte samsas med Turistbyrån

Planerna på att Turistbyrån i Ronneby ska flytta in hos biblioteket tas inte emot med någon större entusiasm eftersom de redan upplever att de är trångbodda. Turistbyrån skulle ligga där biblioteket idag har sina skyltfönster.

– Vi är rädda att vi kommer att gömmas bakom Turistbyrån, säger bibliotekschef Annelie Mattson.

Eftersom biblioteket, enligt Annelie Mattsons mening, inte precis har för stora ytor idag ser hon inte ihopslagningen som den bästa lösningen. Planerna skulle också innebära att biblioteket får börja med vad man kallar för meröppet, det vill säga att den som vill kan komma in och läsa tidningar och låna böcker när det inte är någon personal där.

Ingen service
– För de som vill sköta sig själva är det en jättebra idé men låntagare måste var medveten om att man går hit för att göra allt själv, man kan inte få någon hjälp med någonting.

Och även om Annelie Mattson tycker att det är bra med politiska visioner så tycker hon inte att de fått vara med och diskutera förändringarna.

– Vi sitter i en styrelse och visionerar lite framtid, det är vår roll, sen finns det ju en tjänstemannastab som ska realisera besluten och där är inte vi inblandade, säger Håkan Robertsson, andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Ronneby.

Verksamheter krymper
Han tror att det är bra med en ihopslagning. För fler läser böcker på nätet nuförtiden och färre besöker turistbyrån personligen så verksamheterna behöver nog inte så stor yta i framtiden.

– Vi måste hitta lösningar där vi har mer av ett serviceåtagande åt människorna, säger Håkan Robertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista