Det var i juni 2011 som det brann i Vämöparken och nu sätter renoveringsarbetet igång. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Karlskrona

Nya verktyg behövs när Lars Petterstugan ska byggas upp igen

1:32 min

Nu börjar återuppbyggnaden av Lars Petterstugan i Vämöparken i Karlskrona. Det är kulturhantverksgruppen på Fortifikationsverket som bygger och först handlar det om att ersätta virke i väggarna.

Stugan skadades illa vid en brand 2011 och Johan Eriksson som är samordnare i gruppen tror att det mest komplicerade blir taket.

– Där har vi inga rester att gå på, det är helt nedbrunnet så där får vi leta efter historiska dokument.

Skrädyxa
En viktig del i arbetet är att hitta rätt virke att använda, en annan att hitta rätt verktyg

En av få timmermän i landet med det hantverkskunnandet som krävs är Pierre Bosson från Eksjö. Han började med verktygsletande i Blekinge Museums gömmor:

– Med hjälp av en yxa, en skrädyxa, som jag fann där lät jag nytillverka efter gammal förlaga. Man måste vara sanningsenlig i vilka verktyg man använder.

Fåtal stugor kvar
Lars Petterstugan är av en byggnadstyp från 1600-talet som förr var ganska vanlig i Halland, Blekinge, Skåne och Småland men idag finns bara ett fåtal kvar i hela i landet.

Johan Eriksson hoppas att återuppbyggnaden är klar till sommaren och han är glad över att nu sätta igång.

– Det är jättekul. Man kommer inte över så många sådana här projekt i sin yrkesverksamma livstid.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista