Ett högt uppskruvat tempo gör att även männen tappar lusten, enligt Göran Sedvallsson. Foto: Karin Malmhav/SvD/Scanpix
Blekinge

"Unga människor ska väl för sjutton ha tid att ha sex"

"Till och med på semestern ska man svara på mail"
1:42 min

Länets män tappar lusten till sex allt mer. Nu är olusten bland män nästan lika hög som hos kvinnor. Det säger Göran Sedvallsson, som jobbat på landstingets sexologiska mottagning i snart trettio år.

Mellan 40 och 50 par, men även enskilda, kommer varje år till landstingets sexologiska mottagningen. Inte sällan är det ett par i 35-årsåldern med två barn. De är mitt i livet, han jobbar heltid och hon deltid. Och sex - det har de knappt haft sen andra barnet kom.

Oftast kvinnor
Enligt Göran Sedvallsson var det tidigare oftare kvinnan som tappat lusten. Nu är det nästan lika ofta mannen som tappat lusten, något han hört från andra kollegor i landet.

Orsaken då: ett högt uppskruvat tempo och nätets närvaro, tror Göran Sedvallsson.

– Det ska presteras och det ska göras mycket, man ska vara uppkopplad och svara på mail till och med på semestern. Unga människor i 30-35-årsåldern ska väl för sjutton ha tid att ha sex, säger han.

Samlagsförbud
Ett par som slutat ha sex får samlagsförbud av sexologiska mottagningen men de får samtidigt en hemläxa där de ska lära sig att röra vid varandra. Och sakta men säkert lära sig att komma nära varandra igen för att få tillbaka sexlivet. Och det kan trots år av celibat gå rätt snabbt att få ett sexliv igen.

– Tre till sex månader kan det ta. Det är väldigt roligt när det går bra, säger han.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".