"I vår kultur är hästkött sedan länge icke-mat"

Ridtjejerna i Karlshamn om hästkött
4:37 min

De senaste veckorna har det pratats otroligt mycket om hästkött. Det har handlat om att vi som konsumenter känt oss lurade när maten innehållit något annat än vad som stått på paketet, men det handlar också om vilken roll hästen spelar i vår kultur.

Richard Tellström är lektor i måltidskunskap vid Örebro Universitet och menar att det är just för att det handlar om hästkött som den här diskussionen blivit så livlig:

– Om det bara hade handlat om felmärkningen av köttet hade det nog klingat av men vi människor delar in kött i ätbart och inte ätbart, en slags överenskommelse med varandra i vår kultur Richard Tellström.

På Jannebergs ridklubb i Karlshamn träffar vi Matilda Olsson, Maja Olsson, Elsa Wennerström, Thea Thorman & Linnéa Henriksson och dom skulle aldrig kunna tänka sig att äta hästkött:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".