1 av 2
Mannen in den vita skåpbilen - en sägen? Foto: Scanpix.
2 av 2
Bengt af Klintberg, folklivsforskare.Foto: Scanpix.
Blekinge

Myten om mannen med den vita bilen?

Nyheten om att en man skulle ha försökt locka med sig barn i sin vita bil visade sig vara osann. Och den vita bilen är en vanligt förekommande ingrediens i vandringssägner, det berättar folklivsforskaren Bengt af Klintberg. 

En artikel som de senaste veckorna lästs av många på vår hemsida är nyheten om att en man skulle ha försökt locka med sig två nioåringar in i sin bil genom att erbjuda pengar. Enligt de första uppgifterna var bilen eventuellt vit och det skulle ha hänt utanför en skola i Ronneby.

Polisen i Ronneby meddelade senare via sin facebooksida att mannen egentligen bara frågat barnen om vägen, och att de därefter "kryddat" berättelsen en hel del. Ärendet är nu avskrivet.

Det är inte första gången som det varnas för en man i en vit bil som försöker locka med sig ungdomar. En googling visar att det skett i bland annat Stockholm, Skåne och Hälsingland. Kan det vara så att det rör sig om en myt?

Vi ringde till folklivsforskaren Bengt af Klintberg som skrivit flera böcker om vandringssägner, bland annat "Råttan i pizzan".
– Det finns massor av berättelser om mannen i den vita bilen. Just vid skolor kan det uppstå ryktesvågor som alla hör och sprider vidare, säger han. 

Samtidigt kan det innebära en viss fara med vandringssägner, förklarar han. 

– Det händer ju faktiskt då och då att barn rövas bort, därför ska man vara noga med att förklara för barnen att aldrig följa med en främmande person, säger Bengt af Klintberg. 

Hur skiljer man då på en vandringssägen och en sann historia? 

– Man kan inte kategoriskt säga att alla vandringssägner är osanna. Men om en historia berättas från det ena stället till det andra så att den finns över stora delar av världen är sannolikeheten att den faktiskt hänt ganska liten. Däremot kan de ha hänt någonstans någon gång, förklarar Bengt af Klintberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".