Gåtan kring älgdöden kan förbli olöst om inte pengar ramlar in. Foto: Krister Falkbrink/Sveriges Radio
Blekinge

Pengar till älgforskning slut

"Vi pratar om inställda älgjakter"
1:22 min

Pengabrist hotar stoppa forskningen kring den mystiska älgdöden i Blekinge. Det senaste halvåret har över 80 älgar hittats döda, samtidigt som antalet födda kalvar minskar drastiskt.

Det var vid höstens älgjakt som Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och forskare från Stockholms universitet fanns på plats i Blekinge för att samla in prover från skjutna älgar.

Värre än befarat
Enligt forskaren Lennart Balk är resultaten från de första analyserna mycket intressanta, men just nu ligger alltså det fortsatta arbetet på is på grund av pengabrist.

Inledningsvis fick forskningen pengar från en stiftelse i Stockholm och förhoppningen var att de pengarna skulle ha räckt lite längre, men det var innan man insett vidden av älgdöden.

Inställd jakt
Hoppet vad gäller pengar står nu till att Länsstyrelsen i Blekinge ska begära pengar av Jordbruksverket, men hos Länsstyrelsen har man ännu inte bestämt sig hur man ska göra. Görs inget har i alla fall Lennart Balk bilden ganska klar för sig.

– Vi talar alltså om inställda älgjakter i framtiden, säger han.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".