Maja Frankel söker sociala entrepenörer i länet. Foto: Joacim Müllo/Sveriges Radio
Karlskrona

Maja söker sociala entrepenörer

Maja svarar: Är bara ungdomar lämpade för socialt entreprenörskap?
3:23 min

En person hittar ett samhällsproblem och kommer på en lösning som han eller hon sedan driver på ett hållbart sätt. Så beskriver Maja Frankel begreppet socialt entreprenörsskap, som hon nu hoppas att unga ska våga satsa på som yrke.  

Karlskronabördiga Maja Frankel är skandinavienchef för Ashoka, världens största organisation för sociala entreprenörer. Tillsammans med organisationen Reach for Change ska de nu ge sig ut på turné för att hitta Sveriges bästa sådana. 

Maja Frankels vision är att det ska bli lika accepterat att söka arbetstillfällen inom social entreprenörsskap som inom annat företagande. 

– Jag ser det som ett sätt att skapa arbeten där arbeten inte finns, säger hon. 

Och enligt Maja Frankel så är behovet av sociala entreprenörer stort. 

– I Sverige är vi vana vid att staten tar hand om mycket av välfärden. Men vi måste hela tiden hitta bättre sätt att lösa problem, och att se till att sätten vi löser dem på är hållbara. 

En social entreprenör, förklarar hon, mäter sin framgång i den skillnad som han eller hon gör med sin idé. Men givetvis ska man också kunna försörja sig också. 

– Jag vill att det ska vara ett relevant karriärval, på samma sätt som att småföretagande är det, säger hon. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".