"Det behövs dubbelt så många platser på demensboenden" säger Bodil Lindeberg från Karlskronas demensförening.
Karlskrona

Demensförening kräver platser - politikerna tvekar

"Det blir fler konflikter och det är inte bra för någon"
1:48 min

Få platser på demensboenden gör att sjuka hamnar utanför. Karlskrona skulle behöva dubbelt så många platser för att trygga vården för alla. Det menar Bodil Lindeberg från Karlskronas demensförening.

– Vaknar man på natten och är förvirrad ska det finnas en person som kommer och hjälper. Man ska inte behöva springa och irra, säger Bodil Lindeberg.

"Behöver fördubblas"
Hon har jobbat med dementa hela sitt yrkesliv. Nu stöttar hon sjuka och anhöriga genom Karlskrona demensförening. Hon tycker det är viktigt att demenssjuka får en lugn miljö med högre bemanning, som finns på just demensboenden. Men det skulle behövas betydligt fler platser.

 – De skulle nästan behöva bli dubbelt så många, säger hon.

"Tillräckligt"
Det finns hälften så många platser som det finns demenssjuka på kommunens äldreboenden. Trots det gör Jan-Åke Nordin (M), som är ordförande i äldrenämnden, bedömningen att det inte behövs fler platser idag.

 – Man kan inte flytta personer bara för att flytta dem. Här måste vi se till att var och en bor bra där de bor, säger han.

Men enligt demensföreningens Bodil Lindeberg, är problemet större. Många är sjuka utan diagnos. uppemot sjuttio procent av alla som bor på äldreboendena.

Orsakar konflikter
På ett demensboende skulle de få en tydlig planlösning, till exempel med färgglada dörrar, som inte gör de sjuka desorienterade och oroliga.

Istället blir det konflikter när man blandar demenssjuka och friska på vanliga gruppboenden

 – Någon bryter det där reviret, kommer in och lägger sig i en säng. Som demenssjuk har man ju svårt att orientera sig, man kan gå fel. Då blir det fler konflikter och det är inte bra för någon. Inte för den sjuke, inte för de anhöriga och inte för personalen, säger Bodil Lindeberg.

Kunskapsbrist
Bodil Lindeberg vill inte uttala sig om enskilda beslutsfattare. Men hon tycker att en del av problemet är kunskapsbrist.

 – De har inte förstått det speciella med en demenssjukdom, säger hon. 

Läs mer om platsbristen för dementa: 

Demens

  • Ungefär 7 procent av alla svenskar över 65 år lider av en demenssjukdom.
  • Den vanligaste är Alzheimers sjukdom.
  • Typiska tecken: minnet och den intellektuella förmågan försämras gradvis.
  • Risken att drabbas ökar ju äldre man är.

Källa: Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".