Åke Widgren, biolog på Länsstyrelsen i Blekinge. På eken i Wämöparken växer den rödlistade svampen ekticka. Foto: Elin Samuelsson/Sveriges Radio
Blekinge

Snabba miljöförändringar påverkar rödlistan

"Förändringarna sker så snabbt"
1:25 min

Av Sveriges drygt fyratusen rödlistade arter finns ungefär en fjärdedel i Blekinge, en relativt hög siffra med tanke på länets ringa storlek.

Sedan den förra mätningen 2005 har rödlistan ökat med drygt tio procent. En anledning till ökningen är att vi människor breder ut oss i en allt snabbare takt i landets södra delar.

– Att man bedriver ett intensivt jordbruk, att det är mer rationaliserat och att våtmarker är utdikade är sådant som påverkar arter väldigt mycket. Förr i tiden skedde förändringarna i miljön inte lika snabbt, säger Åke Widgren på Länsstyrelsen i Blekinge.

Ekosystemtjänster
Att en art minskar snabbt kan vara en anledning till att den hamnar på rödlistan, men det behöver inte betyda att den därmed är utrotningshotad. Däremot kan det indikera att arter som minskar snabbt i antal kan ha en direkt påverkan på oss människor, till exempel vid vår matproduktion.

– Man brukar prata om ekosystemtjänster, och det finns djur och växter som är till nytta för oss direkt eller indirekt. Försvinner pollinerande insekter som till exempel bin slår det hårt mot framför allt fruktodling, men även en del annat jordbruk. Så det är viktigt att tänka på att det finns nyttigheter med många växter och djur, säger Åke Widgren.

Unik Blekingeväxt
Ekosystemet är beroende av mångfald, och ett exempel på en rödlistad art det inte finns så många kvar av är smalstäkran, en växt som bara finns i Blekinge.

– Den finns på sju, åtta ställen runt Ronneby, i övrigt finns den inte i landet. Man säga att vi har ett ansvar för den i Blekinge, att se till att den finns kvar och överlever, säger han.

Elin Samuelsson
elin.samuelsson@sverigesradio.se

Rödlistan

  • Blekinge är med sina 2,900 kvadratkilometer Sveriges minsta län och har 1213 rödlistade arter.
  • Norrbottens län är 97,200 kvadratkilometer stort och därmed Sveriges största. Antalet rödlistade arter är 935.
  • Rödlistan uppdateras vart femte år, nästa gång 2015.
  • Det kan räcka med att en art minskar snabbt i antal för att den ska bli rödlistad, även om populationen fortfarande är stor.
  • Rödlistan vägs in vid samhällsplanering, till exempel vid bygge av nya vägar.

Källa: www.scb.se, www.artfakta.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".