Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskrona

De laddar inför piratuppdraget

Publicerat fredag 8 mars 2013 kl 13.41
Mattias: "Tristessen är jobbig"
(13 min)
1 av 14
Ola Albrektsson häller upp köttfärs, med lite assistans av kock-kollegan Viktor Ohls. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
2 av 14
Mycket spring i trapporna blir det. Kocken Mattias Uppala är på väg till nedre däck för att hämta en matvara i kylen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
3 av 14
Matförråden är proppfulla och strategiskt packade så att kockarna ska slippa rota fram det de behöver från längst bak. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
4 av 14
Till en besättning på 140 man behövs stora köksredskap. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
5 av 14
Pajer på värmning. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
6 av 14
Anders Kallin är chef för Försvarsmaktens informationsstab. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
7 av 14
Kockarna Mattias Uppala och Viktor Ohls. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
8 av 14
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
9 av 14
Klockan 11.30 serveras lunchen på HMS Carlskrona, för båten ligger i hamn. Till sjöss är det 11.15 som gäller. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
10 av 14
Det är ingen tvekan om vem handdukarna tillhör. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
11 av 14
Fredag betyder "Hänt i veckan" alltså diverse resten från veckan som gått. Just i dag blev det bland annat lasagne och pasta med köttfärssås. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
12 av 14
Ola Albrektsson är en av elva kockar på HMS Carlskrona. Han kokar pasta till ungefär 100 personer. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
13 av 14
När den kokat klart häller han vattnet i golvbrunnen genom att tippa den giganstiska grytan framåt. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
14 av 14
Sist sköljs pastan av med kallt vatten. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Matsändningarna ska skyddas från pirater. Därför åker HMS Carlskrona nästa vecka till Adenviken i Somalia. Nu pågår förberedelserna för fullt.

Nästa vecka bär det av. Då styr ledningsfartyget HMS Carlskrona söderut. Väl nere i Adenviken blir uppdraget att skydda mattransporterna och den kommersiella sjöfarten från de ökända piraterna.

HMS Carlskrona kommer att patrullera i Adenviken och i Indiska oceanen. Besättningen återvänder först mot slutet av augusti.

Kockarna Mattias Uppala och Viktor Ohls är laddade. Viktor kommer från det civila livet, men drogs till uppdraget eftersom han gärna vill vara sjöman.

– Jag älskar det här, det är så jävla gött. Jag gillar ju sjölivet, säger han.

Mycket dötid
Mattias däremot var med under insatsen i Adenviken 2010.

– Det var väldigt roligt. Jag trivs jättebra ombord, men det som kan vara jobbigt är tristessen. Man får hitta sina glädjegrejer, säger han.

Fredagens Mathörnan sändes från HMS Carlskrona. Då berättade kockarna att all mat på fartyget görs från grunden. Nyligen införskaffades exempelvis en korvstoppningsmaskin. Viktor slog dessutom ett slag för den "rökpistol" som är det senaste tillskottet i byssan.

Viktor vill rekommendera laxen han gjorde dagen innan med hjälp av rökpistolen. Han säger att eftersom han är kock så kan han inte ge exakta måttangivelser. Men bara man lagar på känsla så bör det bli bra.

Receptet finner du här intill.

"En jävligt god lax"

Viktor förklarar receptet på lax:
"Ta din nyfångade Salmo-lax, och ta din nyinköpta rökpistol. Ta gärna äppelspån. Låt denna lax få ljuvlig röksmak. Krydda med salt samt citronskal, kör den i ugnen tills den är 44 grader, och låt vila cirka tio minuter innan servering.

Slå din bästa hollandaise från grunden och tillsätt gräslök. Medan du känner dig nöjd ska du hacka morötter, rödlök och gurka fint, och lägga dessa i en lag. Lagen består av en del ättiksprit, två delar socker och tre delar vatten. Efter detta projekt borde du känna dig nöjd."

(Laxen röks med rökpistol. Enligt Viktor blir det inte samma grej att använda färdigköpt kallrökt lax, men man kan ju alltid prova.)

Hollandaisesås:
Champagnevinäger, vitpeppar och lagerblad reduceras. Tillsätt äggulor och smör. Avsluta med gräslök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".