Lärare och andra kommunanställdas löner ska kartläggas för att avslöja orättvisor. Det har man inte gjort i Olofström. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Olofström

Kommunens slarv med löner kan vara lagbrott

"Inte meningen ställa oss utanför lagen"
1:34 min

Olofströms kommun inte gjort någon lönekartläggning på tre år, trots att det krävs enligt lagen. Den nuvarande är baserad på 2008 års lönesättning.

– Det var inte meningen att vi skulle ställa oss utanför lagen. Det är för att lönöversynen förra året drog ut på tiden som gjorde det, säger personalchef Lena Olsson

Ska avslöja orättvisor
Vart tredje år ska alla arbetsgivare med fler än tio anställda, enligt lagen, kartlägga lönerna. Bland annat för att upptäcka orättvisa löner mellan män och kvinnor.

 Olofströms kommun har medvetet skjutit upp lönekartläggningen, trots att det var mer än tre år sedan sist. Den nuvarande är baserad på 2008 års lönesättning.

"Inte trygga med löner"
Kommunen menar att fackförbunden godkände att lönekartläggningen senarelades. Men Jaime Alite från akademikerförbundet SSR säger att kommunens slarv kan påverka de anställdas löner.

 – En dåligt utförd lönesättning är ett bekymmer. Inte bara för facket, utan för varje enskild anställd. De kan inte känna sig trygga med hur deras lön sätts, säger han. 

"Inte bra"
Olofströms personalchef medger att hon gärna hade gjort kartläggningen oftare, men att resurserna sätter stopp. Hon tycker inte att ett eventuellt lagbrott är speciellt farligt i det här fallet.

 – Jag känner inte att det är jättefarligt. Men det är klart att det är inte bra att bryta mot lagen.

Har ni tillräcklig kunskap när ni förhandlar med facket om nya löner?

 – Både ja och nej. Det beror på om lönestrukturen förändrats eller inte inom kommunen på de fyra åren.

 Men ni vet ju inte om de har förändrats.

 – Nej. Desto färskare siffror man har desto bättre blir det ju. Det är solklart, säger Lena Olsson.

Kommunen påbörjar sitt arbete med en ny lönekartläggning senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".